luni, 16 martie 2009

Notre respect Maître


Sculptura Madame L.R. de Constantin Brancusi, a fost vanduta la Paris pe nu mai putin de 29 de milioane de euro, devenind astfel cea mai bine vanduta lucrare a marelui sculptor roman. Sculptura a apartinut lui Yves Saint Laurent si Pierre Berge. Madame L.R. de Costantin Brancusi este o sculptura in lemn, ce a fost realizata intre 1914 si 1917. Opera a fost cumparata de Yves Saint Laurent si Pierre Berge in anii ’70, primul proprietar al lucrarii fiind pictorul Fernand Leger, care a primit-o chiar de la Brancusi, in 1918, in schimbul unui tablou.


Ma bucur sa aud din nou ca numele lui Brancusi este amintit si apreciat in intreaga lume. Eu il consider cel mai mare roman din toate timpurile. Operele sale din Museum of Modern Art din New York si atelierul sau din Paris (Centre Georges Pompidou) sunt zilnic vizitate de mii de pasionati de arta, care nu sunt neaparat romani, si care vor sa cunoasca despre marele sculptor mult mai multe decat cunosc majoritatea romanilor. Procesul intentat de Brancusi Statelor Unite, precum si faptul ca sculptorul si-a schimbat cetatenia romana in detrimentul cetateniei franceze chiar pe patul de moarte, datorita criticilor aduse de oamenii de cultura romani ai vremii (niste idioti de altfel), sunt bine cunoscute . Practic Brancusi a murit francez, si mereu l-am apreciat pentru asta. Noi romanii nu-l meritam, nici macar nu meritam sa ne bucuram sau sa ne mandrim cu operele sale. Se pare ca Yves Saint Laurent si alti straini l-au apreciat mai mult, deci vanzarea operei sale este un succes al Frantei, tara care l-a adoptat si respectat. Noi putem sa ne mandrim cu cele mai multe masini straine din Europa, cu ceasurile Constantin Vacheron si hainele designerilor italieni. Legat de arta: Merci beaucoup Brancusi!




In drumu tau, treci printr-o "Poarta a sarutului" si te opresti la o "Masa a tacerii", iar pasii tai se indreapta spre o "Coloana a infinitului" sa te inalti...

Un comentariu: