sâmbătă, 23 mai 2009

Gandeste verde, bio, eco sau ca restu turmei: Ce ti-a venit ba!?


Consumul excesiv de energie (lumini lasate aiurea aprinse, calculatoare deschise lasate cu zilele - si cu statusuri pe mess gen @somnik, plecat etc.), poluarea si folosirea autovehiculelor pentru a te deplasa 200m (ca sa fii vazut), construirea de case prost izolate care consuma energie in exces, nepasarea fata de apa potabila si risipirea ei fara niciun sens, lipsa de educatie asupra produselor bio (de la alimente pana la cosmetice)...sunt doar cateva semnele ale lipsei de civilizatie in Romania. Lipsa de bun simt a cetateanului de rand fata de aceste aspecte face din Romania o tara care se concentreaza exclusiv pe branduri si pe lucruri simpliste: Sa ai masina de fitze (posibil alba), sa ai haine DG aduse de la hoti, parfumuri fine (tot de la hoti probabil si foarte probabil Armani), sa bei Jack cu Red Bull si sa fii atat de limitat incat sa nu te intereseze problemele amintite mai sus, studiile tale sa fie...daca or fi, restul? Restul nu mai conteaza.

Gandirea verde in Romania incepe sa prinda radacini datorita unor oameni deosebiti. Amintesc aici pe Dragos Bucurenci (http://www.bucurenci.ro/, http://www.maimultverde.ro/). Initativele campaniei sale sunt demne de toata lauda noastra, a celor care putem intelege ce se intampla, nicidecum speciei amintite cateva randuri mai sus. Una din lucrurile foarte bune este aparitia centrului de inchirieri de bicilete Cicloteque (http://www.cicloteque.ro/). Vad pe strazile Bucurestiului tot mai multe bicilete de la o zi la alta, asta in ciuda traficului nebun plin de soferi care au carnetele luate pe naspa la Pitesti probabil. Ma bucur enorm sa vad ca unii oameni inteleg ca bicicleta este o foarte buna solutie in combaterea traficului si a poluarii. Ma bucur ca incepe sa apara si la noi, in sfarsit, o mentalitate din punctul acesta de vedere. Numarul mic de piste pentru biciclisti este o problema momentan dar sper ca in viitorul apropiat sa fie rezolvata.

De asemenea nu pot sa nu remarc aparitia magazinelor de alimente bio (http://www.biomania.ro/). Este un inceput in eliminarea unor produse care nu ar trebui sa faca parte din alimentatia noastra: cola, chipsuri, branza topita, cremwursti, mezeluri si toate tampeniile pline de E-uri. Alimentatia bio este un mare semn de respect de sine. Intr-adevar produsele bio sunt ceva mai scumpe dar nu cred ca este asta problema. Din nefericire fiind in 2009, avand Internet si o multitudine de surse de documentare multi par sa nu se inghesuie inca la alimentele bio, ba mai mult ele fiind luate in deradere.

Constructia caselor eco este un alt pas in salvarea naturii si a energiei. Aceste case nu folosesc lemnul ca material pentru cofraje, salvand in aceste fel un numar semnificativ de copaci. Cofrajele fiind din materiale termoizolante foarte bune, consumul de energie este scazut semnificativ. In Romania proiectele Amvic (http://www.amvic.ro/) nu sunt inca la mare cautare, multi cautand sa construiasca din cele mai proaste materiale case foarte prost izolate termic, consumul de energie, adica risipa de energie fiind enorma.

Aparitia tomberoanelor pentru plastic, sticla si hartie este de asemenea un lucru bun, dar pacat de oamenii limitati care refuza sa le foloseasca, sau sa le foloseasca corect. Risipa de hartie de asemenea este o problema mare, din acest motiv se lucreaza la prezentarea documentatiei in scopul autorizarii de construire in format electronic. Mentalitatea de a recicla hartia in Romania iar este ceva suspect in ochii limitati ai unora, care se mira daca ai face orice din ce am prezentat mai sus.

In majoritatea tarilor de pe Glob problema mediului este tratata foarte serios. Unele tari chiar facand pasi uriasi in a-si educa cetatenii in acest sens. Si in Romania au inceput de putin timp cateva miscari in acest sens. Sper si imi doresc din inima ca lumea sa fie receptiva la aceste aspecte.


4 comentarii:

  1. 'ce ti-a venit ba?!'.....zice turma....'mintea la cap' zic eu :))))

    RăspundețiȘtergere
  2. CE STII TU BA DESPRE MEDIU? apropo de poloare vezi ca poluai fonic miercuri noaptea prin camin!! (mi-a zis tica)

    RăspundețiȘtergere
  3. adi, sa-ti povestesc cum am fost eu receptiva la biciclete in bucuresti. am inchiriat de unde zici tu si am plecat la plimbare. singura, asa, sa ma bucur de oras. pe piste, numai oameni. borduri inalte pe care eu clar nu am cum sa le urc (ma refer la cele de pe piste, ca nu am pretentii in rest), piste e mult spus, ca "e" doua doar...mai sunt prin victoriei, lascar catargiu si pe la leu, dar nu am ajuns pana la ele, ca trebuie sa treci prin jungla intre timp; in parc(eu am incercat in doua) nu ai voie cu bicicletele; masinile te claxoneaza pe strada si oamenii se uita urat daca esti pe trotuar. deci, mentalitate de tot kkt-ul. venisem din berlin, unde biciclistii au prioritate peste tot. pana si autobuzul te asteapta sa treci in fata lui si nu te depaseste. asta e :(

    RăspundețiȘtergere